Warning: Declaration of description_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /web/ablakvilagg/somodikonyhabutor.hu/wp-content/themes/theme1968/includes/theme-function.php on line 0
Tervezzünk jól használható konyhát

Tervezzünk jól használható konyhát

A jól használható konyha kialakításának szempontjai

Jól átgondolt, tudatos döntésekkel mindeni olyan konyhát állíthat össze magának, ahol kellemes tartózkodni, egyszerű főzni, és ahová egy fárasztó nap után is jó megérkezni. A gondos tervezés növeli a konyha használhatóságát. Először azt kell meghatároznunk, hogy milyen nagyságú legyen a konyha helyisége. Ezt a főzési szokások is meghatározzák, valamint attól is függ, hogy kívánunk-e benne valamilyen étkezőhelyet kialakítani reggelizéshez vagy netán étkezőnek is használjuk egyben. Arra viszont ügyelni kell, hogy az étkezőhely a konyhai funkciókat nem akadályozhatja. Legyen bármilyen az életmódunk és az étkezési szokásaink a konyhánk mérete természetesen behatárolja lehetőségeinket, de ezeket az adottságokat is többféleképpen lehet kihasználni. Magunk építette házban, vagy lakóparkban lehetőség van a konyha méretének alakítására, készen vett, esetleg már beépített konyhában azonban már csak a praktikus ötleteinkkel tudjuk a legjobbat megalkotni.

A konyha tervezése

Egy jól berendezett konyha időt és energiát takarít meg nekünk. Eme konyhának jellegzetessége, a munkafolyamatoknak megfelelő sorrend a különböző bútorok és kiegészítők között. Minél kisebb a konyha, annál nagyobb szerepe van a helyes elrendezésnek, hogy a munkafázisok ne keresztezzék egymást. Egy korszerű konyhában az ételkészítés folyamatának sorrendjében helyezkednek el a munkafelületek és tároló helyek, a méretek pedig az emberi testméretekhez és a munkához kapcsolódó mozdulatokhoz alkalmazkodnak. Ha végiggondoljuk a főzés menetét, máris előttünk van a konyha helyes elrendezése. Bevásárlásból hazaérve betesszük az élelmiszert a hűtőbe, ezért jó a hűtőszekrényt minél közelebb tervezni az ajtóhoz.

Az előkészítő asztalon tisztítjuk, hámozzuk, daraboljuk a nyers élelmiszert. Ha a tisztítással végeztünk, kezdődhet az igazi előkészítés, melyhez jó ha van egy nagyobb munkafelületünk. Közvetlenül mellette van szükség a mosogatóra, ahol tisztítjuk, áztatjuk az élelmiszereket. Az edények elmosásához és öblítéséhez a kétaknás mosogató az ideális, ha ez nem oldható meg, a csepegtető tálcát a mosogató mellet vagy esetleg felette is elhelyezhetjük. Praktikus, ha a piszkos munka közelében, a mosogató alatt tartjuk a szemetesvödröt. A mosogató másik oldalán van szükség arra a helyre, ahol az előkészített alapanyagokat összeállítjuk. Jó, ha közvetlenül felette, jól hozzáférhető helyen vannak a naponta használatos nyersanyagok, fűszerek, alatta pedig a főzőedények.

Az előkészítő asztal mellet van maga a tűzhely, a sütő, de itt jó helyet találni a grillsütőnek, mikrohullámú sütőnek is. Ezután jöhet a főzés, majd mikor elkészült a menü, a tálalás előtt az elkészült ételeknek is külön helyet célszerű biztosítani, mielőtt még az asztalra kerülne. Ha elfogyasztottuk munkánk gyümölcsét, ismét irány a konyha, ahol eltakaríthatjuk a romokat. Elég tehát gondolatban követni az élelmiszerek útját a bevásárlókosártól az étkezőasztalig, máris megvan a helyes sorrend: hűtő, mosogató, sütő. A konyhagépek között a kényelmes munkavégzés érdekében minél több szabad pultfelületet kell hagyni.

A konyha használata

Nem csupán a bútor, hanem a konyha egészének kialakítása, megépítése is a ház lakóinak életvitelét, ízlésvilágát tükrözi. Az amerikai konyha a családias légkör és a vendégszeretet jele, hisz a nyitott konyhában a háziasszony főzés közben sem kényszerül elkülönülni családjától vagy vendégeitől. Sok lakásban ezt sajnos nem lehet megvalósítani, a minden nap főző háziasszonyok tartanak az ételszagtól, ezért döntenek inkább a hagyományos külön konyha mellett. Tágas, nagy konyhákba gyakran terveznek be főzőszigetet. A szigetes elrendezés a középre állított, körbejárható bútoregységről kapta a nevét. A sziget mindamellett, hogy praktikus is, látványos, dekoratív eleme lehet minden nagy konyhának. Ha főzőegységet nem telepítünk bele, térelválasztóként is funkcionálhat a konyha és az étkező között.

Miből legyen a konyhabútor?

A konyha stílusa tehát meghatározza, hogy milyen anyagokat építenek be. Sokan kedvelik a természeteset, és ragaszkodnak ahhoz, hogy egész konyhabútoruk fából készüljön. A korpusz és a belső polcok általában bútorlapból készülnek. A bútorlap fa alapanyagú, fahelyettesítő termék. Előnye a fával szemben az, hogy nem vetemedik, nem deformálódik. Ez nagyon fontos a konyhában, ahol a főzés miatt sokszor magas a páratartalom. A konyhabútor ajtaja sok esetben készül MDF-lapból. Az MDF ugyanúgy megmunkálható, mint a természetes fa, felülete pácolható, lakkozható.

A munkapult

Lényeges és sarkalatos eleme konyhánknak. Többnyire a dekorpultok az elerjedtek, vagy márvány, gránit kerül a korpuszra. A vastag lap lefuthat az oldalra, keretet adva az alsó résznek. Alumínium, akril, tömör fa vagy egyéb, kombinált élzárás ültethető be a pult élébe, akár ívesen is. Emellett természetes kőlapot is választhatunk, mint amilyen a márvány vagy a gránit. A márvány sokak bánatára nem alkalmas konyhai munkapultnak, mert nagyon kényes, felületének minden savas és lúgos kémhatás árt, és minden karcolás meglátszik rajta. Munkapultként gyakran alkalmazzák a gránitot is, amely a márvánnyal ellentétben nem szívja magába a foltokat. Falburkolatként is alkalmazható, 3 cm-es vastagság a legelterjedtebb. A gránit gyakorlatilag örök életű. Kemény szerkezete, sav- és lúgálló tulajdonságai teszik alkalmassá konyhai használatra. Modern és klasszikus konyhában egyaránt megállja a helyét.

Az akril munkalap előnye, hogy látványa egyöntetű, simításra sem érződik semmi, mert fuga nélkül toldható, vagyis azonos anyaggal hegesztik össze a toldásnál. Mivel teljes keresztmetszetében homogén, sérülés esetén egyszerűbben felújítható, természetesen szakember segítségével. Ívben hajlítható, hátfalra is. Mosogatómedencét is kialakítanak belőle, az illesztés itt is láthatatlan, olyan az egész, mintha egybeöntött lenne.

Hasonlóan hűvös anyag a quarzit, amelybe műkő, gránit és egyéb kőszemcséket kevernek, préselnek műgyantával. Izgalmas anyag, színesebb változatai inkább modernebb konyhákba javasolt. Tömör fa munkalapot viszonylag ritkán látunk beépítve, a viszonylag magas ára vagy a kényes volta miatt. Valóban gyönyörű a kiválóan előkezelt, magas gyantatartalmú dió-, cseresznye- vagy bükkfa pult. A hőmérséklet ingadozása, a magas páratartalom, a víz hatására a fa vetemedhet, repedhet, kiszáradhat.

A csempével burkolt munkapult nagyon mutatós, de sok bosszúságot okozhat, ha a csempéhez világos fugát használunk. A sötét fugákon nem látszanak annyira a szennyeződések, könnyebb a tisztán tartásuk. A csempeburkolatot vastag bútorlapra, esetleg laminált pultra, egyenletesen ragasztva érdemes fektetni, így hosszú életű lesz a munkalap.

A gépek helyének kialakítása

Ma már természetes, hogy a legtöbb gépet beépítjük a bútorba. A beépíthető sütők mérete azonos. Bármilyen terméket választunk, azt be tudjuk építeni az előre gyártott korpuszokba, akár hagyományos elhelyezéssel, akár szemmagasságba, egy magas szekrény közepébe. Az önálló hűtőszekrények nem csak méretük miatt nem építhetők be a konyhabútorba, hanem azért sem, mert más a szerkezetük. Míg a különálló hűtők a hátulján, a beépíthető hűtő az erre előre kialakított lábazati részen szellőzik. Amennyiben bútorlapok közé építjük az önálló hűtőszekrényt, számoljunk azzal, hogy nem lesz túl hosszú életű, mert az elégtelen szellőzés miatt tönkremehet a kompresszora. A gáz és kerámia főzőlapok kombinálása két lap egymás mellé építésével lehetséges. Konyhai páraelszívó tervezésénél fontos, hogy a kivezető cső hossza ne legyen több öt méternél, és a cső minél kevesebb helyen törjön meg. A mosogatógépet általában a mosogatótálca mellé telepítik, szennyvizét annak a szifonjába vezetik el.

A bútorok méretezése

A konyhabútorok kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés. Több órát töltünk ott naponta, nagyjából azonos testtartásban végezve hasonló munkafolyamatokat, ezért csak akkor lehet számunkra kényelmes és praktikus, ha a bútorok szélességi, magassági méretei, a polcok, fiókok helye az emberi testméreteknek, a munkához kapcsolódó mozdulatoknak, az úgynevezett ergonómiai követelményeknek megfelelnek.

– A munkalap magassága: 86cm, de ez testmagasságtól is függ, a lábazat minimum 10 cm magas és 5 cm-rel visszaálló kell, hogy legyen, mivel a pult előtt dolgozó lábfeje így fér el.
– Az alsó és felső szekrény közti távolság: 40-45cm.
– Felső szekrény magassága akkor megfelelő, ha a földön állva kényelmesen elérjük a felső polcot, ez általában 170-190 cm magasan lehet, a legalsó polc pedig 15 cm magasan a padló síkja felett.
– A tűzhely fölött szabadon hagyandó rész magassága: 60 cm, ha van páraelszívó, 75 cm.
– A tűzhely előtti terület 110 cm, a lenyitható ajtóval rendelkező sütők miatt azonban 120-140 cm lenne az ideális távolság, hogy kényelmesen ki tudjuk nyitni az ajtaját.
– A szembenálló szekrények közti terület: 120 cm.
– A kihúzható munkalap, amely mellett ülve dolgozunk, minimálisan 62 cm, amely mellett étkezünk is, minimum 72 cm magas kell legyen.
– Az asztallap és az alsó szekrények 60 cm-es mélységmérete a tűzhely, a mosogatógép méretéhez igazodik.
– A falra szerelhető felső szekrények mélységmérete 28-30 cm. Ez elegendő az étkezőedények elhelyezésére és nem zavarja az előtte dolgozót. A magasságméret bútortípusonként változó.
– A konyhabútorok szélességméretei általában a 10 és 15 többszörösei, vagyis 30, 40, 50, 60, 80, 90 cm-es elemek.
– A beépíthető elektromos készülékek méretei általában megfelelnek a szerkények befogadó méreteinek.
– A tűzhely mindkét oldalán érdemes legalább 30-40 cm szabad felületet biztosítani.
– A mosogató és a tűzhely között legyen legalább 80-120 cm távolság.

A konyha helye és formája

A konyha legtöbb helyen még ma is a családi élet legfontosabb színtere. Ideális esetben közel van a bejárathoz, hogy a csomagokat minél előbb lerakhassuk, de közel van a gyerekszobához és a nappalihoz is, hogy a háziasszony ne legyen kirekesztve a családi életből és a gyereket is szemmel tudja tartani munka közben. A legfontosabb azonban, hogy az étkező mellett legyen. Mérettől, formától, a nyílászárók helyétől függően változhat egy konyha elrendezése.

Elrendezési formák

Annak ellenére, hogy számtalan variációs lehetőség létezik, vannak fő elrendezési formák, melyeket általában használunk.

Ezek az egy soros (egy vonalban elhelyezett ), két soros (egymással szemben lévő munkaterület), L-alakú, U-alakú, a G-alakú, és a szigetes konyha kialakítások.

– Egysoros konyha

Ha hosszú keskeny vagy kicsi esetleg nyitott a konyha, általában az a megoldás a legelőnyösebb, ha a bútorelemek és a gépek sorban helyezkednek el a fal mentén. Előnye, hogy minden vezeték egy falra kerül és esetleg elég csak ezt a falat csempézni. Azonban sokat kell ide-oda rohangálni a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között. Ezt a formát a hosszúkás, nem elég széles konyhák kialakításánál célszerű alkalmazni. A helyiség minimum szélessége 180 cm melyből 60 cm a konyhaszekrény mélysége és 120 cm kell a kényelmes közlekedéshez.






– Kétsoros konyha

Két soros konyha párhuzamos falai mentén elrendezett szekrényekkel viszonylag kis helyigényű variáció. A helyiség minimum szélessége 240 cm kell, hogy legyen, 2*60 cm a szekrényeknek és 120 cm a közlekednek. Előnye, hogy a konyhai tevékenységek végzése közben nem kell nagy területet bejárni, el tudjuk különíteni a tisztítási és főzési fázist. Az áthaladó forgalom azonban zavaró lehet az itt tevékenykedők számára. A kétsoros elrendezés ugyan több tároló helyet biztosít, de a konyhafolyamat megszakítását okozza. Célszerű, ha egy oldalra kerül a mosogató és a tűzhely, és a másik oldalon kap helyet a munkafelület és tároló helyek. Lényeges, hogy a tűzhely és a mosogató ne kerüljön közvetlenül egymással szembe, hogy a háziasszonynak ne kelljen 180 fokos mozdulatot tennie munka közben.

– L-alakú konyha

Ebben a konyhában, mint azt a neve is mutatja, L-alakban helyezkednek el a konyhaszekrények. Az egyik leggyakoribb elrendezés, itt már kiszélesedik a rendelkezésünkre álló munkatér, ahol az elemek két, egymásra merőleges fal mentén helyezkednek el. Ez az elrendezés előnyös, főleg, ha a fő munkaterület a sarokrészen található. A tipikus megoldás: a hűtő az “L” alak egyik végében foglal helyet, a tűzhely a másikban, a mosogató pedig középre kerül. Ez az elrendezés kényelemes munkaterületet ad. Persze az sem rossz, mikor a mosogatót, vagy a tűzhelyet helyezzük el a sarokban. Ebben a formációban megfelelő méretű munkafelületeket tudunk kialakítani, ha elég nagy alapterületű a konyhának szánt helyiségünk. Ha az étkezőnk együtt van a konyhával, vagy esetleg amerikai stílusú, úgy a sarokrész másik oldala remek hely étkezőpult kialakítására.

– U-alakú konyha

U alakú konyhaelrendezés az előző kettő keveréke, mivel megtalálható benne a párhuzamosság és a sarokelem is. Ha van egy legalább 240*240 cm alapterületű konyhánk talán ez a legjobb elrendezési forma. Az U-alakú konyhában körben vannak a fontos funkciók és minden kéznél van, ezáltal a tárolás-előkészítés-főzés és tálalás a folyamatosság megtartása mellett némileg elkülönülhet. Az U alakú konyha étkezőhely kialakítására azonban nem alkalmas.






– G-alakú konyha

Ez a megoldás mostanában kezd népszerűvé válni. A praktikus U alakot még egy “félszigettel”, pulttal toldják meg. Rengeteg lehetőséget rejt magában specializált munkafelületek kialakítására. Ez a benyúló pult mindkét oldalról használható akár étkezőhelyként, akár tálalópultként. Hátránya, hogy csak nagy alapterületű konyhák rendezhetőek be így.








– A sziget

Népszerű megoldás mostanában a konyhák újjáépítésekor egy kis sziget kialakítása, ami plusz munkafelületet vagy tárolási lehetőséget jelent, de reggeliző pultként is funkcionálhat. Elzárja a munkaterületet az átmenő forgalomtól, ugyanakkor lendületes látványt nyújt. Szintén nagy konyhákba ajánlott, hiszen minden oldalról körbejárhatónak kell lennie.

A konyhagépek

Ami a konyhagépeket illeti, a trend a sokoldalúság. A sütőknél a könnyen tisztíthatóság kívülre és belülre is érvényes: kívül selymes, nem foltosodó, az ajtó belső része rés- és hézagmentes, egyöntetű felület. A több szinten való egyidejű sütés, az automatikus programokon felül a saját programok, a hűvös frontfelület mind-mind különleges és nagyszerű dolog.

A főzőlapoknál megjelentek a szélesebb típusok, amelyek plusz egy főzőzónát tartalmaznak, vagy más főzési igény kielégítésére is alkalmasak. Például két-két gázégő között egy üvegkerámia lap van.

Az indukciós főzőlap csak mágnesezhető aljú edényekkel használható, viszont nagyon gyorsan melegít, kicsi az energiafelhasználás, és könnyen tisztítható. Mivel a lábos körül nem melegszik fel a főzőfelület, nem is ég rá az esetleg kifutó étel. A hagyományos főzőlapot is kiegészíthetjük egy lávaköves grillel vagy wok gázégővel.

A mosogatógépeknél két funkciót kell megemlíteni: a késleltetett indítás és a félkosaras gazdaságos működés egyedi igényeinkhez igazodik. A szagelszívó a főzési szagok kivezetésével csökkenti a szagterheltséget. Az elszívó lehet épített kürtős, szekrénybe épített teleszkópos, vagy anélküli és önálló. Kiválasztásakor teljesítménye és zajszintje a legfontosabb két tényező. A munkafelületbe is beépíthetők eszközök, például mérleg. Növelhetjük a munkafelületet a mosogatóra helyezhető vágódeszkával.

A mikrohullámú sütők alkalmasak a gyors felmelegítésre, olvasztásra.

Mosogatók, medencék

A mosogató ma már a mosogatás mellet a tisztítás, a zöldség-előkészítés, hulladékkiöntés céljait is szolgálja. Különbség mutatkozhat a méretekben: a mosogató lehet egy vagy kétmedencés. A medencék mérete is lehet eltérő. Ha egymedencés mosogatót választunk, mindenképp legyen szárítófelület. A mosogatógépet érdemes a mosogató közelében elhelyezni, hogy ne csöpögtessük végig a konyhát.

A kamra fontossága

A hűtőszekrény elődje a tágas, régimódi kamra egyáltalán nem ment ki a divatból! Fontos, hogy a kamrát a ház hűvös oldalára tervezzük, és hogy alacsony, hálós szellőzőket helyezzünk el rajta. Ha elég nagyra sikerül, polcokkal és kampókkal is telerakhatjuk, sőt talán még a hűtőszekrény is elfér benne.

A világítás

A jól megválasztott világítás minden helyiség lelke, különösen igaz ez a konyhára. A legjobb megoldás, ha nagy a konyha ablaka és a természetes fény szemből világítja meg a munkafelületet. Amennyiben ez nem kivitelezhető, nagyon fontos, hogy a munkapultot, és a mosogatómedencét jól megvilágítsuk. Erre a legjobb megoldás a felső tároló szekrények alsó síkjára szerelt rejtett világítás. Esti megvilágításkor is a legfontosabb a munkafelületek árnyékmentes megvilágítása, úgy, hogy a fény az asztalra, munkapultra, mosogatóra irányuljon. Legtöbb problémát az jelenti, hogy a konyha használata során derül ki, hogy kevés az elektromos csatlakozóhely vagy nem jó helyen van. Különösen fontos erre figyelnünk és még csempézés előtt megterveznünk és kialakítanunk a kellő mennyiséget az egyre szaporodó elektromos háztartási gépek használata miatt.

Akárhogy is döntünk konyhánk megtervezésekor a legfontosabb az, hogy jól működő, praktikus, kényelmes és otthonos konyhát teremtsünk, ahol mindig jól érezzük magunkat.

Comments are closed.